Skip to main content

2024.január 26.

Talán az a süti tetején trónoló egyetlen szem arany színű mandula tette vitathatatlanul a legnépszerűbbé halászteleki cukinkban a Raffaello szeletet, amit óvodás és nyugdíjas is az utolsó falatra tartogat, hogy egy tökéletes harapással fejezze be a kalandozást a fehér csokoládés-mascarponés-kókuszos óceánban?

A választ nem tudjuk, ám tény, hogy a tucatnyi különböző izgalmas ízű és textúrájú sütiszeletek közül a Dobay Halásztelekben ez a kókuszos csoda a legkeresettebb vendégeink körében.

Mellé a legtöbben egy csésze gőzölgő kávét választanak, hiszen a kókusz és a kávé párosa az ízen kívül színben is tökéletes összhangot alkot.

A nemrég nyílt Dobay Horváth-kert polgári miliőjében a budaiakról viszont az derült ki, hogy imádják a krémest, ez a tradicionálisnak számító sütink robbant be náluk azonnal.

Tudtátok, hogy az általunk ismert krémes őse először 1840-ben, Czifray István szakácskönyvében jelent meg és vaníliás pástétomnak hívták? Ez volt a neve a sütemény krémjének, ami tejszínből, lisztből, tojássárgájából, vaníliából és cukorból készült. A massza előbb a vajastésztára, majd a sütőbe került. Az ősi recepten mi sem változtattunk sokat, cukrászmestereink jelenleg péntektől vasárnapig sütik szeretettel egy csipetnyi francia eleganciával megfűszerezve, ám vendégeink kérlelésére tervezzük, hogy állandóan kapható legyen ez a krémes mennyország.