Skip to main content

Józan László, a népszerű Drága örökösök televíziós vígjátéksorozat Urbán dokija, a Vígszínház egyik legsikeresebb darabjának, A Pál utcai fiúk musical Áts Ferije volt vendégünk a Dobay cukrászdában. Laci nemrég egy süteménysütő műsor döntőjébe is bejutott, így szakértőn mesélt kapcsolatáról a habverővel.

„A süteményekkel már egészen kiskoromban jó barátságot kötöttem. Amikor anyukám édességet készített, a habot mindig nekem kellett felvernem hozzá. A sós süteményeket sokáig nem szerettem, felnőttként kaptam rá az ízére, az egyik kedvencem mára a káposztás hasé lett. Az édes sütikért viszont mindig rajongtam, vártam a születésnapom, a húsvétot és a karácsonyt, amikor mindig rengeteg édesség volt az asztalunkon. Kisgyerekként a szomszédnénink Duna-hullám nevű sütije volt a kedvencem, aminek kimagozott meggyszemek vannak a tetején, a fehér-, és barna csokoládé alapra pedig finom meggylével elkevert eperpuding kerül. Manapság a mangós és maracujás sütik a favoritok, hiszen ezekkel az egzotikus gyümölcsökkel ritkaságuk miatt gyerekként nem igazán találkoztam. Komolyabban fél éve kezdtem el foglalkozni sütemény sütéssel, amikor egy olyan műsorban szerepeltem, ahol édes és sós cukrásztermékeket kellett elkészíteni. Ekkor sütöttem éltemben először piskótát is, amit párizsi krémmel kentem meg és már elsőre meglepően jól sikerült. Ezen felbátorodva lettem egyre kísérletezőbb és a már említett sütis műsorban ezt a krémes piskótaalapot segítségül hívva, forralt vörösbor zselével töltöttem meg a közepét, a külseje pedig marcipánréteget kapott. A zsűri teljesen el volt ragadtatva tőle.

Világéletemben szerettem főzni, de a sütés sokkal nehezebb dolog, hiszen amíg egy sültet vagy egy levest órákra magára hagyhatsz a sütőben vagy a tűzhelyen, egy komoly sütit három-négy óra alatt tudsz csak elkészíteni. Ráadásul a sütésnél nem térhetsz el a receptben leírt mennyiségektől, ha nem akarsz kínos meglepetést okozni magadnak. Legutóbb karácsonykor sütöttem hókiflit és zserbót és mindkettő finom volt. A barátaim és a kollégáim már nagyon szeretnék megkóstolni a forralt vörösbor zselével töltött piskótámat is, a közeljövőben ezt biztosan elkészítem nekik.”